Dato: 27. august 2020

«Porsche er best. Det kan jeg dokumentere!»

- Møt Harald Astrup. Eier i Autozentrum Sport og evig bilentusiast.

Harald Astrup er en fyr som er lett å like. Han er høy med et like bredt smil, massevis av glimt i øyet og praten sitter alltid løst. Når han kommer inn til oss på Porsche Center Asker & Bærum på Billingstadsletta er hunden Max også med. Max er Haralds «høyre hånd». Max er også lett å like - det er nemlig noe i utrykket at hunder ligner sine eiere og omvendt. Sånn utseendemessig passer det ikke helt i akkurat dette tilfellet, men «the coolness» er der uansett. Og når man først blir kjent, like sosiale og pratsomme.

«Jeg kan personlig dokumentere at Porsche er best!»

«Jeg har forberedt meg litt», sier Harald, og setter seg ned ved bordet på vårt møterom kalt «Gulf».
«Siden det handler om Passion for Porsche så begynte jeg å tenke over hvor mange biler, og ikke minst Porscher, jeg har eid opp igjennom årene. Det har jo blitt en del for å si det sånn!»

Hele 22 tilsammen når du teller med siste tilskuddet på listen som Harald i skrivende stund er innom for å hente. Et smykke av en 911 Turbo S, i favorittfargen GT Sølv.

«Jo mer jeg tenkte over det, og begynte å sammenligne med de andre biler jeg har eid, kan jeg definitivt konkludere med at Porsche er best. Her har du dokumentasjon!», ler Harald og legger frem en oversiktelig liste på bordet med 56 biler. Her finner du alt fra Chevrolet Blazer og Opel Corsa til Audi RS6 og Lamborghini Urus.
«En ganske variert liste kan du si! Men etter min første Porsche ser du at det stort sett kun er det som gjelder.»

Skolerett for far

Harald forteller at han kommer fra en konservativ familie som har, til tross for sitt kjente etternavn, vokst opp med å holde en lav profil. Når han da kjøpte sin første Porsche, en Cayenne Turbo i 2006, måtte han stå skolerett for sin far. Han fikk også beskjed om å selge bilen med det samme.

«Jeg fikk ikke lov av pappa til å kjøpe Porsche. Vi skulle ikke vise oss frem. Selv om han sa jeg måtte kvitte meg med bilen, hadde jeg drømt om den så lenge, så jeg sto på mitt. Den var brukt og hadde ikke så mye utstyr og det gikk ikke mer enn et års tid før jeg plutselig sto der med en Cayenne Turbo S. Og siden er det i grunn kun Porsche som gjelder for meg.»

Harald forteller at han ble bitt av søken etter det nye, den med større motor eller den med mer ytelse. Innimellom har det blitt utprøvd forskjellige merker, men han faller alltid tilbake til Porsche.
«Det er stas i et par måneder, men så blir jeg lei. Kvalitetene er ikke de samme og så må jeg ha Porsche igjen.»

«Gi meg én prosent da!»

I dag eier Harald 29,1 % av Autozentrum Sport og har også skaffet seg 20 % eierskap i Autostrada. Autostrada eier igjen 49 % av Porsche Center Porsgrunn, resterende eies av Autozentrum Sport.

«Jeg gnagde i så mange år på Hans Henrik Riddervold om å få kjøpe meg inn i Autozentrum. Bare gi meg én prosent da, sa jeg, bare for å ha litt ryggdekning her! Sånn holdt jeg på inntil Harald Huysmann, som jeg også hadde kjent lenge, tok kontakt og endelig gav meg sjansen til kjøpe meg inn – til blodpris!», ler Harald.
«Det svei litt så klart, men det var før vi innså hvilket fantastisk eventyr det kom til å bli med avgifter som gikk opp og alt gikk vår vei. Det var jo ikke så dyrt allikevel da, kan man si!»

Far Astrup kom etterhvert over sønnens flashy bilvalg og etter mange år med mas på Hans Henrik Riddervold om kjøp, fikk han endelig viljen sin – og kunne med god samvittighet fortsette å kjøre sine favorittbiler. Det hører deretter til historien at Haralds far la seg helt flat da sønnen investerte og gjorde levebrød av sin passion. «Idag er pappa 83 år gammel og kjører sin andre Porsche!», ler Harald.

Interessen ligger i å skru

Porsche har blitt en ekte passion og selv om han bruker bilene til alt fra kjøring til hytta den ene dagen og banekjøring den andre, så pleier han de i sin garasje som om de var hans egne barn. Og naboene rister på hodet.

 «Selv om det først og fremst er kjøringen og Porsches utseende og former som trigger entusiasmen, så har det alltid vært det å skru motorer som har vært min interesse. Det å plukke de fra hverandre og så sette den sammen igjen har alltid vært en greie. Helt fra jeg var liten har alt fra gressklippere til mopeder fått kjørt seg og blitt både trimma og herja med» ler Harald.

Da han fikk muligheten til å kjøpe sin første bil, en VW Boble, ble den fort plukket helt fra hverandre. Den ble totalt ombygget og han byttet selv motor, girkasse og bremser.

«Jeg var helt oppslukt av å plukke og se og skru. Jeg måtte alltid tune og tweake litt – det var alltid noe jeg måtte fikse på! Men nå, hvor man kommer litt nedover listen og Porschene begynner å dukke opp, så går det jo ikke an å skru på bilene lenger. De har blitt for avanserte for meg og det ble et slags savn» sier Harald og ler før han konkluderer «Det er for så vidt greit, de går jo ikke i stykker heller da!»

Harald forteller videre at han derfor ufrivillig måtte legge mekkingen på hylla og ble istedenfor «sykelig» opptatt av å vaske og pusse og stelle istedenfor.

«Det er mentalt ett eller annet klikk oppi der!», ler han. «Og naboene mine tror nok jeg er litt kokos når jeg nesten daglig vasker en bil. Og jeg polerer i alle fall én gang i måneden.»

Hvorfor akkurat Porsche?

«Kjøreopplevelsen, kvaliteten du føler når du kjører, setekomfort og ikke minst et understell som ingen andre biler kan sammenligne seg med, er bare noe av helhetsopplevelsen. Det er ingen andre bilmerker som kan måle seg med den totale pakken som Porsche gir», sier Harald bestemt.

Av de 22 Porschene han har eid hittil har det blitt prøvd alt fra 911 og Macan til Cayenne og Panamera.

«Panameraen er absolutt den beste bilen som er laget, den har alt. Fra kjørekomfort til bagasjeplass og ikke minst har du en sportsbil du kan kjøre på bane med. Et skikkelig kinderegg.»

Når den første Panameraen kom på markedet ble han frelst. Han sirklet lenge rundt tanken om å kjøpe, men når han endelig bestemte seg oppdaget han at den kun hadde fire seter og den gang var de fortsatt en familie på fem. Det stakk noen kjepper i hjulene for valget, og kjøpte derfor en annen modell med fem seter for å se hvor mange ganger han ville bruke alle setene i løpet av et år.

«Det skjedde ikke en eneste gang», forteller en lattermild Harald og legger til at Panamera fort ble neste bil. Med eller uten «nok seter».

Idag får du Panamera med både fire og fem seter, perfekt for en familie. Les mer om Panamera HER, eller klikk HER gå direkte til konfiguratoren.

Siden vi gjorde dette intervjuet, har Harald vært her igjen for å hente ut sin splitter nye 911.992 Turbo S.

«Jeg så den først på deres Facebookside og så bare måtte jeg se den live. GT Sølv er den fineste fargen på Porsche. Pluss at denne bilen er designmessig noe av det vakreste jeg har sett. Nå sa jeg jo forrige gang at Panamera var den beste bilen. Nå er jeg ikke lenger sikker – fordi denne maskinen her, den tror jeg overgår alt»

Harald får bilen sin utlevert i vårt utleveringsrom og tar seg tid til en liten fotoshoot. Max er med og er i grunn også klar for å komme seg ut på tur igjen. Han går bort til bilen og får litt hjelp til å hoppe opp i hundeburet sitt. Han sitter foran og ser like barsk ut som pappa Harald når de to suser ut av Porsche Centeret på Billingstadsletta. De er helt på nett de to og er nok stille enige om at de nyter bilen og reisen til hytta. Det er ingen grunn for noen å stå skolerett her i gården – her er det bare ekte passion for Porsche som gjelder.

Alle foto: Kyle Meyr