Dato: 9. oktober 2020

Som Lego for voksne

- Møt menneskene bak Passion for Porsche: Johan Kyllingmo, Servictekniker i Porsche Center Asker & Bærum.

Med en far og en onkel med stor bilinteresse var det nærmest umulig for Johan å ikke bli like opptatt av bil og bilmekanikk allerede som liten gutt. Johans onkel drev med motorcross og når vi mimrer tilbake til lukten av bensin og lyden av turbomotorer, kommer vi inn på et av spørsmålene vi alltid ender på: «Hvordan vil du beskrive din første opplevelse med Porsche?»

«Jeg har tilbrakt utallige timer på Lyngåsbanen, beliggende mellom Lierskogen og Drammen. Det stedet får frem mange gode minner», forteller Johan. «Martin Schanke var en stor favoritt, men det var først når jeg oppdaget hans finske konkurrent som kjørte 911, at det virkelig ble spennende. Det var ikke så mange 911 i Norge sent på åtti-tallet, så den bilen fanget min interesse mer enn noen annen.»

Det ble ikke bare brukt timer på banen – det gikk minst like mange timer foran skjermen i stua hjemme. VHS-kassettene var fylt opp av motorsport og rallycross opptak. Var det tid til overs, satt Johan sammen med familien – godt klistret til TV-skjermen.

Porsche ER motorsport

«For meg er Porsche motorsport. Ingen over, ingen ved siden! Det er så mye historie og nostalgi som ligger i navnet. Det har definitivt bidratt til at jeg har tatt karrierevalget om å jobbe med bil. Drømmen startet med å en vakker dag få skru på Porsche»

Johans «utdannelse» startet med onkelen som jobbet som bilmekaniker i Nord Norge. Det var mange somre som ble tilbrakt der oppe, ettersom resten av Johans familie er derfra. Det ble terpet og skrudd og mekket og glodd og mye informasjon klistret seg fast i hans unge hode.

Siden den gang gikk det slag i slag og han startet på mekanikerlinja på videregående. Etter endt skolegang i 2001 startet han som lærling i BMW og der var han i hele syv år. Deretter fikk han jobb i Audi i 2007 og ble der til 2019 – inntil en god venn tipset om at det ville snart bli behov for teknikere på Porsche-verkstedet på det nye senteret på Billingstadsletta.

Lego for viderekomne

«Det som trigger min interesse for jobben er at jeg elsker å plukke en motor eller girkasse fra hverandre og se hvordan ting er satt sammen. I Audi jobbet jeg med akkurat det, ettersom jeg der utdannet meg til motor- og girkasse ekspert. Det å plassere ut de ulike delene og samle de i et system før jeg setter de sammen igjen, gir en stor mestringsfølelse. En gledesrus til og med!», forklarer Johan. «Det blir litt som Lego for veldig voksne og viderekomne. Jeg fordyper meg helt i å lage systemer i noe som kanskje ser fryktelig komplisert og rotete ut. Jeg har fått mange kommentarer om at jeg må ha OCD, for å si det sånn!»

Verdens mest verdifulle merkevare

«Som bilmekaniker føler jeg meg privilegert som får jobbe med verdens mest verdifulle merkevare. Jeg tar jobben med den absolutt største ære. Kundene som leverer sin bil på vårt verksted kan forvente en respektfull jobb gjort på sin bil. Personlig tar jeg gjerne de jobbene noen kanskje ville prøvd å styre unna, fordi jeg digger utfordringen. Både på godt og vondt tar jeg hele jobben innover meg og slipper som regel ikke tak før «problemet» er løst.» forteller Johan.

Det kan jo sies å være på både godt og vondt, det å fordype seg sånn i jobben ettersom Johan også har to gutter. En på 6 og en på 8 år. Det har uansett løst seg fint ettersom gutta mer enn gjerne blir med pappa på jobb eller ut i garasjen. Der står det nemlig et par bilprosjekter som av og til får deres oppmerksomhet.

«Jeg skulle ønske jeg hadde litt bedre tid til dette, men det kommer vel etterhvert. Akkurat nå går mesteparten av tiden utenfor jobb til familie og nye hus prosjekter. Men håpet er vel kanskje at når guttene bli større så får jeg de med å ligge under bukken med meg!» avslutter Johan med en anelse forventning i stemmen.

Johan Kyllingmo

Tekniker